Järistyksen vuosipäivänä

Tänään 24. huhtikuuta vietettiin nepalilaisen kalenterin mukaan viime vuoden katastrofaalisen maanjäristyksen vuosipäivää. Länsimaisen kalenterin mukaan vuosipäivä on huomenna 25.4.

Maanjäristyksiähän oli siis täällä viime keväänä useampia, kuten jo aiemmin kirjoitin. Ensimmäinen järistys oli magnitudiltaan 7,8, ja suurin, 12. toukokuuta tapahtunut jälkijäristys 7,3. Yhteensä järistyksissä ja niistä aiheutuneissa lumi- ja maanvyöryissä kuoli lähes 9000 henkeä ja jopa kolme miljoonaa ihmistä jäi kodittomaksi.

Täällä oli tänään luonnollisesti lehdet täynnä juttuja siitä, mitä vuodessa on ehtinyt tapahtua, tai tarkemmin ottaen jäänyt tapahtumatta. Olen yllättynyt siitä, miten vapaasti lehdet saa täällä arvostella hallituksen saamattomuutta maanjäristyksen tuhojen korjaamisessa. Nepalin lähihistoriasta löytyy myös ajankohtia, jolloin lehdistönvapaus on ollut hyvinkin rajoitettua, mutta tällä hetkellä tilanne on vähän parempi, ja Toimittajat ilman rajoja -järjestö nimesikin vastikään Nepalin Etelä-Aasian toiseksi parhaaksi maaksi lehdistönvapauden suhteen. Maailmanlaajuisesti Nepal oli kuitenkin vasta sijalla 105/180.

Tässä muutama pointti, jonka ole lehdistä poiminut:

  • Tuhoisuudestaan huolimatta viime vuoden järistys ei ollut se megashokki, jota tänne alueelle on jo pitkään odotettu. Tämä tarkoittaa sitä, että mannerlaattoihin jäi vielä paljon jännitteitä, ja ne saattaa purkautua joko yhtenä isona järistyksenä, tai sitten laatat saattavat liikkua hiljalleen aiheuttamatta sen suurempia järistyksiä.
  • Jälleenrakennusta varten hallitus perusti jälleenrakennusviraston, jolla on ollut huomattavia ongelmia toimintansa aloittamisessa lähinnä poliittisten ristiriitojen vuoksi. Virasto aloitti toimintansa vasta kuluvan vuoden tammikuussa, eli 9 kuukautta järistyksen jälkeen, ja silloinkin vain symbolisella tasolla laskemalla peruskiven johonkin temppeliin Katmandussa. Varsinaisen jälleenrakennuksen piti alkaa joidenkin lehtitietojen mukaan tänään.
  • Hallitus on ilmoittanut jakavansa kotinsa menettäneille perheille jälleenrakennusavustusta, mutta saadakseen tämän avustuksen perheiden pitää odottaa, että viranomaiset tarkastavat tuhot. Tämän päivän uutisten mukaan avustusta on jaettu vasta joillekin sadoille kotitalouksille ja n. 31 000 perhettä on aloittanut jälleenrakennuksen ilman avustusta. Loput sadat tuhannet kotinsa menettäneet perheet ovat siis edelleen tilapäismajoituksessa. Koko maata ei ole kuitenkaan vielä ehditty käymään läpi, joten todellisuudessa omatoimisten rakentajien luku saattaa olla paljon korkeampi.
  • Kouluja on rakennettu mm. erilaisten järjestöjen avustuksella, mutta silti joidenkin lehtitietojen mukaan jopa miljoona lasta olisi vielä ilman koulurakennusta.
  • Hallitusta on arvostelu laajasti myös siitä, että se haluaa korjauttaa arvokkaat temppelit ja muut historialliset muistomerkit mahdollisimman halvalla kiinnittämättä huomiota rakentajien ammattitaitoon. Maahan virranneen ulkomaisen rahan onkin epäilty menevän virkamiesten taskuun samalla kun satoja vuosia vanhat, kulttuurisesti arvokkaat rakennukset kärsivät entistä enemmän vaurioita osaamattomien korjaajien käsissä.
  • Järistys aiheutti muutoksia myös pohjavesien sijaintiin. Monilla alueilla kaivot ovat kuivuneet, ja kokonaiset yhteisöt joutuvat lähtemään kotiseuduilta, jos pohjavedet eivät pian palaudu ennalleen.

Ylläolevat luvut olen poiminut erinäisistä lähteistä, enkä usko että ne kaikki pitävät täysin paikkansa (tuskin kukaan tietää aivan tarkkoja lukuja), mutta ne antavat ainakin jonkinlaista osviittaa siitä, miltä tilanne nyt näyttää.

Tänään Katmandussa järjestettiin erilaisia muistotilaisuuksia henkensä menettäneille, kuten myös pieni mielenosoitus, jossa arvosteltiin hallituksen hidasta reagointia. Työkavereideni mukaan täällä on kiertänyt erilaisia huhuja siitä, että vuosipäivä olisi jotenkin normaalia vaarallisempi ajankohta, ja että tänään olisi ollut odotettavissa joku iso jälkijäristys. Mutta niinpä vain tämäkin päivä on kääntynyt illaksi ilman sen kummempia järistyksiä, eikä toivottavasti sellaisia tulekaan.

IMG_5311
Sortunut temppeli Katmandun Durbar-aukiolla
IMG_5488
Maanjäristyksen tuhoja Bhaktapurin vanhassa kaupungissa.
IMG_5464
Maisemaa Nagarkotin kylässä Katmandun laakson laitamilla. Taustalla Himalajat, edessä ilmeisesti erään perheen tilapäiskoti.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s